Karácsonyi kiskapuk

Sokat gondolkozom egy ideje azon, hogyan tegyem a lehető legteljesebbé ezt az Karácsonyt. Te is így vagy ezzel? Mert idén nem egyértelmű, hogy az elmúlt évek hagyományait követve, egyszerűen összejövünk és együtt ülünk majd az ünnepi asztal(ok)nál a szüleinkkel, a gyerekeink nagyszüleivel. Egyre kerestem a kiskapukat, hogy mégis tudjunk a megszokott módon találkozni.

Gondoltam arra, hogy mindannyian tesztet csináltatunk az ünnep előtt, de a háziorvos nem javasolta, mondván, nem egy, hanem fejenként kettő teszt az, ami már biztonságot adhatna, de az sem 100 %-os. Aztán jött az ötlet, hogy mindannyian “bezárkózunk” az iskolaszünet elején – jó, nem a házba, csak a személyes kapcsolattartást szüneteltetjük a külvilággal -, és 10 nappal később összejövünk családilag egy pótkarácsonyt tartani. De a szünet eleji bezárkózás sem kiivtelezhető, mert a férjem 23-áig dolgozik az irodában. 

Azért még nem engedtem teljesen el ezt az ötletet, és ekkor az jutott eszembe, hogy ha mondjuk  24-étől tartjuk magunkat mindannyian távol a kapcsolatoktól, január elején tényleg összejöhet a találkozás. De ehhez minden családtagnak ugyanezt az áldozatot kellene hoznia. 

Mindeközben a testvérem külföldről érkezik, tehát az ő számára a tesztelés kötelező elem, ha szeretné elkerülni a karantént. Ő szerencsére hosszabb ideig tud itthon maradni, így vele legalább biztosan lesz az itthonléte alatt személyes találkozásra is mód, mert ő nem a veszélyeztetett korosztályba tartozik.

Szóval, kavarognak a gondolataim, és közben igyekszem megismerni a többiek álláspontját is mindezzel kapcsolatban. Biztos vagyok benne, hogy ha a megszokotthoz hasonlóan találkozunk, akkor előtte lesz szükség mindannyiunk részéről nagyon komoly fegyelmezettségre, ha pedig csak a kertben-röviden-távolságtartással ünneplést választjuk, akkor majd ott és akkor.

És akik messzebb élnek egymástól

Még nem beszéltem azokról, akik vidékről nem is indulnak el szüleikhez, idősebb szeretteikhez, mert számukra egy ilyen rövid kültéri találkozás nem igazán kivitelezhető. És azokról sem, akik külföldről jönnének, de vagy nem akarnak kockáztatni a repülős utazással, vagy a szabadság rövidsége és a tesztek átfutása vagy a karantén hosszúsága miatt nincs értelme jönniük. 

Elképzelhető, hogy nekik mindenképpen az online ünneplést kell megvalósítaniuk, azt kell varázslatossá tenniük. És mivel ilyen sok a “ha” a saját ötleteimben, valószínű, hogy végül számunkra is az online ünneplés marad majd mint biztonságos lehetőség, rövid kültéri találkozásokkal tűzdelve. És ezeket fogjuk meghitté tenni… tehát mostantól erre fókuszálok. Nem a megszokott módot próbálom visszacsempészni, hanem megtalálni, megteremteni az újban a meghittséget.

Te is úgy gondolod, hogy ezt a Karácsonyt nem úgy fogod tölteni, mint ahogy általában szoktad? Neked milyen alternatív megoldások jutnak eszedbe, hogy a legtöbbet tudd kihozni ebből az idei Karácsonyból? Hogyan teszed majd meghitté, ha nem a meleg szobában, hanem valahol a szabadban röviden, vagy online, esetleg csak telefonon keresztül találkozol a szeretteiddel?

Ha külföldön élő magyarként éled át ezeket a dilemmákat, gyere el december 29-i nyílt napunkra és beszélgessünk egyet arról, milyen az élet külföldön, és gondolsz-e néha arra, hogy jól jönne Aladdin repülőszőnyege?

A beszélgetőkört vezetik: Endrődi Anna  és Szamosiné Gózon Krisztina 

Mi már nagyon várjuk Veled a találkozást!

A programra ITT tudsz regisztrálni. 

Írta: Szamosiné Gózon Krisztina