Hogyan kapcsolódhat jól karácsonykor a szülő a gyermekével, a férj a feleségével, és a szülő önmagával?

Mi az, aminek mindig örül egy kisgyerek?

A szerető szülői figyelemnek. Minél több, annál jobb! Legyenek olyan meghitt órák, amikor csak a gyerek van a középpontban, és mi szülők a figyelmünket, időnket adjuk neki, azt játsszuk, amit ő akar. Ez most az ő ideje! Lehet kicsit engedékenyebbnek is lenni ilyenkor: nem baj, ha leveszi a zokniját, ha összekeni a pólóját, ha többször földhöz vágja a babáját, ha az összes birkózást ő nyeri, ebben az órában az ő kívánsága érvényesülhet! Az a tapasztalatom, hogy ezek a családi órák, nagyon feltöltőek tudnak lenni, mi szülők is lelassulunk, kilépünk a felnőtt világunkból, és belépünk a játék világába. De ez nem könnyű, gyakorolni kell, hiszen legtöbbször nem ez a megszokott felnőtt működésünk.

Mi tesz jót egy párkapcsolatnak?

Tudod, hogy mi a párod szeretetnyelve? Minek örül jobban, a minőségi időnek, az elismerő szavaknak, az ajándéknak, a szívességnek vagy a testi érintésnek? Vagyis egy hosszú és mély beszélgetésnek, ahol igazán rá figyelsz, és meghallgatod; egy csokor őszinte vallomásnak, hogy mit szeretsz benne, miért tiszteled, amiket például kis cetlikre gyűjtesz és elrejted egy olyan helyre, ahol ő biztosan minden nap rátalál majd; egy olyan ajándéknak, amit szinte ki sem mondott, de Te olyan jól ismered, hogy mégis megveszed neki; vagy minél több bekuckózós, borozgatós kettesben töltött estének – mint régen-, amikor még rendeltek valamit a kedvenc éttermetekből is? Én idén a cetlikre írt elismeréseket fogom választani, és még a rejtekhelyeken agyalok: az éppen olvasott könyvébe rejtve, a bögréjére ragasztva, a reggeli süti belsejébe téve, a pólójának a hátuljára tűzve, a cipőjébe rejtve, a tükörre írva, a hűtőre ragasztva, a monitorra téve stb. Neked milyen ötletek jutnak még eszedbe?

 

Hogyan kapcsolódjunk önmagunkhoz karácsonykor?

Tegyük fel már most a kérdést magunknak, mi az, ami leginkább feltöltene, és kikapcsolna az év végén? Ha már tudod, kérd azt a családtól ajándékba! Kérj szabadidőt, amikor csak magaddal lehetsz! Kérj például minden reggel egy masszázst, vagy hogy némely reggelen tovább alhass, mint általában!

Én utóbbit fogom választani, már eldöntöttem. Nagyon hiszek abban, amit Vekerdy Tamás írt az egyik könyvében, mert már számtalanszor tapasztaltam beigazolódni a mindennapokban: “Egy pihent anya, aki jól érzi magát a bőrében, a gyerek számára is rendkívül fontos.(…) mert a gyerekednek is az a jó, hogy aztán újra szívhatja a véredet, rághatja a húsodat.”

 

Így ha teheted, nézz magadba, és figyelj csendben, mi esne most karácsonykor igazán jól Neked?

Hidd el, megérdemled!

 

Írta: Varga Linda coach
Kép: jonathan-borba-on unsplash