Anyaság küldetés

Év végéhez közeledve biztosan Te is rátekintesz az elmúlt évedre, mi az, amit megvalósítottál, amire büszke vagy, amire emlékezni fogsz és amire nem jutott (elég) idő vagy amit másképp csináltál volna. A jó hír az, hogy jön egy következő év, amiben megteheted azt, amire vágysz, ami kimaradt az évből.

Nagyon fontosak számomra az emberi kapcsolatok, így azon is elgondolkodom ilyenkor, hogy mennyire tudtam mindazt megadni a szeretteimnek, amit szívem mélyén kívánok nekik. Különleges helyet foglalnak el az életemben a gyerekeim. Érzem és tudom, hogy a szülő és gyermeke között egy életre szóló, sorsdöntő találkozás jön létre, ettől olyan szép és nehéz is egyben az anyaság.

Biztos benned is gyakran fogalmazódik meg a kérdés: Vajon jól csinálom? Elég jó szülő vagyok? Megteremtem-e azt a biztonságos kötődést, ami egész életére hatással van? Hiszen ez határozza meg felnőtté válva emberi kapcsolatainak a minőségét, bizalmi szintjét, biztonságérzetét, pozitív önértékelését.

Mindannyian gondoskodó és szeretetteljes szülők szeretnénk lenni. De olyan nehéz ezt a rohanó mindennapokban szívünk szerint a legteljesebben megvalósítani. Nincs elég időd vagy energiád igazán figyelni rá, megérteni a gondolatait, igényeit, félelmeit? Na meg ott vannak a saját meg nem valósított álmaid, a szüleidtől örökölt viselkedésminták, az elvárásaid, az aggodalmad, hogy rendes ember legyen majd belőle. És lehet, hogy ott motoszkál a fejedben, hogy nincs még egy ilyen nehéz küldetés az ember életében, aminek a sikerességét csak 20 év múlva fogja megtapasztalni.

Kaland, kihívás, kötelesség, felelősség vagy áldás? Te hogyan éled meg a szülői szerepedet?

Erről is beszélgetünk majd december 29-én a „Kapcsolatok újratöltve – Irány 2021! című #ingyenes, #online rendezvényünkön, amely beharangozója a jövő évben, Tudatos szülő – tudattalan példamutatás címmel induló programomnak.

Regisztrálni ITT tudsz az eseményre.

Írta: Lengyel Judit