Hogyan szerezz örömöt karácsonykor, ha nem találkozhattok? – 7+1 ötlet

  • Számodra az ajándéktól ünnep az ünnep?
  • Vagy az együtt töltött időtől?
  • A finomságoktól?
  • Az ünnepi környezettől?

Ha idén ti sem tudtok/akartok találkozni távolabb élő családtagjaitokkal, akkor jó, ha tudod, kinek mitől válik ünneppé az ünnep, hogy online, telefonon vagy a posta segítségével is adni tudj ebből az élményből.

Íme néhány ötlet:

1.

Ha valakinek a szeretetnyelve az ajándékozás, akkor neki fontos az is, hogy adhassan és az is, hogy kapjon valami kézzel foghatót. Erről ismerheted őt fel.

Ha csak egy ilyen ember van a családban, akkor már nem jó ötlet elvetni idén egymás megajándékozását.

Meg lehet ugyanakkor beszélni, hogy mindenki legkésőbb pl. december 10-ig (hogy a postán biztosan ne múljon) elküldi a megajándékozott címére szépen becsomagolt ajándékát, amit aztán a kamerák előtt, egymás szeme láttára bont ki. Így az ajándékozó is láthatja a megajándékozott örömét.

 

2.

Ha olyan idős rokon is van a családban, aki nem rendelkezik kamerás eszközzel, neki lehet írni saját kézzel képeslapot, levelet kedves üzenetekkel, emlékekkel, fényképekkel.

A kibontással megélt öröme a hangján is hallatszani fog a telefonálás során, még ha nem is láthatod az arcát.

 

3.

Másnak inkább az együtt töltött idő, a közösen elfogyasztott vacsora az értékes az ünnepben.

Akkor azt találjátok ki, hogyan lehet ezt az élményt a távolban is legalább megközelíteni.

Mikor üljön mindenki a saját ebédlőasztala mellett a kamerák és telefonok elé, hogy evés közben éppúgy lehessen beszélgetni, mintha egymás vállához érnénk.

 

4.

Aki az elismerő szavakból érzi a szeretetet, az ő számára készítsetek egy kis dobozkát, vagy borítékot tele olyan történetekkel, amiért elismeréssel vagytok felé. Ti, mindannyian, a családja. Nagy öröm lehet számára ezt kibontani a fa és a kameráitok előtt.

 

5.

Van, aki abból tudja, hogy fontos nektek, hogy szeretitek, ha szívességeket tesztek neki.

Biztosan tudjátok, hogy mik azok a szívességek, amelyeket a távolból is meg tudtok oldani felé. Ha nem is lehet ezeket pont karácsonyra időzíteni, és ha nem is tudjátok személyesen megtenni, kitűnő karácsonyi ajándék lehet neki.

Például rendeltek neki finom vacsorát és süteményeket, hogy ne kelljen főznie.

Dugjátok össze a fejeteket a családban, és biztosan kitaláljátok, hogy minek örülne igazán!

 

6.

A legnehezebb a távolból az érintést pótolni – pedig sokan ebből érzik igazán, hogy szeretve vannak.

De ha az érintésre éhes szerettetek nem él egyedül, akkor a társával/gyermekével/szülőjével összefoghattok, hogy legalább karácsony napjaiban adja át ő személyesen és egyesével az öleléseteket a szeretteteknek – például egy jókívánság vagy egy kedves képeslap kíséretében. A legjobb, ha ezt szépen lassan csöpögtetve “adagolja” az ünnepek alatt. 🙂

7.

A felkészülés során az együtt ötletelés talán még jobban fel is készítheti szíveinket az ünnepre, mint valaha is bármi. Az új ötletek olyan új színt vihetnek a karácsonyainkba, amelyeket még akár a találkozós időkre is át lehet menteni.

Ötleteljetek hát együtt e-mailben, chat-en vagy egy konferenciahívás keretében – erre a Messenger is alkalmas.

 

+1

Sok mindent újra kell gondolnunk, van, aminek a lehetőségét kétség kívül elveszi tőlünk a jelenlegi helyzet, ugyanakkor vannak előnyei is annak, hogy most legfeljebb csak online tudunk találkozni.

Érdemes ezeket is összeszedni, hogy könnyebb legyen a nehézségekkel szembe nézni.

 

Írta: Széles Anikó
Képek forrása: pixabay.com

 

Két ünnep között pedig szeretettel várunk ingyenes, online programunkra.

Bővebb információért kattints ide!